“Op LinkedIn zagen we een oproep voorbijkomen van studenten; of iemand een tweedehands caravan beschikbaar wilde stellen”, vertelt Carlo Eussen, algemeen directeur bij Zuyd Groep. “Door middel van gamification wilden de studenten jongeren bewuster maken van schulden, en laten zien wat deze met je kunnen doen. Bij Zuyd Groep geloven we dat een duurzame aanpak van schuldenproblematiek begint bij het creëren van bewustwording bij de jeugd. Daar sluit dit project naadloos op aan.”
Aantrekkelijke spelvorm
Ook de Kredietbank en een woningcorporatie werden betrokken bij het project. Samen met de initiatiefnemers en lokale ondernemers werd de caravan omgebouwd tot een mobiele escaperoom. Door de opdrachten in de escaperoom en het bijbehorende lesprogramma, ontdekken de jonge deelnemers de gevolgen van het hebben van schulden. Ook leren ze waarom het belangrijk is om vroegtijdig hulp in te schakelen. “Bewustwording rondom geldzorgen is belangrijk. Juist bij de jeugd. Als zij al weten wat schulden teweeg kunnen brengen of wat ze moeten doen als er schulden ontstaan, kunnen we dit in de toekomst op tijd aanpakken of zelfs voorkomen. Zo pakken we de schuldenproblematiek écht duurzaam aan”, vertelt Carlo. “Normaal gesproken is dit natuurlijk niet het meest interessante onderwerp voor de jeugd, maar de spelvorm maakt het aantrekkelijk.”
Meer dan 60 sessies
Tijdens de sessies op de scholen zijn een ervaringsdeskundige, een medewerker van de Kredietbank en een medewerker vanuit Zuyd Groep aanwezig. Een deel van de jongeren blijft in de klas zitten, en een deel gaat de caravan in. De twee groepen moeten tijdens de opdrachten samenwerken. Carlo: “Scholen staan in de wachtrij. Inmiddels hebben we meer dan 60 sessies gedaan, en ook komend jaar is al volgepland. We richten ons nu op het vmbo en het mbo. Soms doen we ook sessies bij groepen 7 en 8 op basisscholen en hogescholen, maar helaas kunnen we niet alle aanvragen aan.”
Op een presenteerblaadje
“Scholen in de provincie Limburg zijn onze grootste afnemer, dat is ook onze werkregio. Daarnaast hebben we een tweede caravan draaien in Brabant”, vertelt Carlo. “Het is vaak lastig om jongeren te bereiken over dit thema, maar met dit spel en lesmateriaal gaat dat goed. Gemiddeld zitten er 20 leerlingen in een klas. Reken maar uit. Het zou mooi zijn als andere deurwaarders dit concept ook in hun regio uit willen rollen. Ik kan het ze op een presenteerblaadje geven.”
Geen doekje voor het bloeden
“Niet alleen de schuldenaar, maar ook onze klant én wij zijn erbij gebaat als we sociaal incasseren. We creëren meer goodwill, wat resulteert in een langere samenwerking met opdrachtgevers. Het zou mooi zijn als iedereen in de sector er zo naar kijkt”, vindt Carlo. “We willen de juiste aanpak hanteren voor de juiste mensen. Ook daarom zijn we aangehaakt bij SRCM. Zo krijgen we vanuit een onafhankelijk instituut de bevestiging dat we goed doen wat we willen doen. Duurzaam incasseren is geen doekje voor het bloeden, maar iets bewerkstelligen op de lange duur.”
Samenwerking met ketenpartners
Volgens de jury van het SRCM Duurzaam Credit Management Accent was ook de samenwerking met ketenpartners een extra plus bij de mobiele escaperoom. Carlo: “De Kredietbank ziet van dichtbij dat jongeren steeds vaker in de schulden terechtkomen. Daarom vinden ook zij de vroege bewustwording bij de jeugd zo belangrijk. Voor de woningcorporatie geldt hetzelfde. Ook zij vinden het noodzakelijk om jongeren al bewust te maken. Jongeren zijn tenslotte hun toekomstige huurders. Gezamenlijk optrekken in dit project is dan ook van grote toegevoegde waarde.”
Begrip voor elkaars werkzaamheden
Carlo: “Als sector willen we blijven groeien, zoals ook verwacht wordt bij het SRCM volwassenheidsmodel. Ik zie kansen in meer samenwerking in de keten. Beter contact en betere communicatie kunnen daarbij helpen. Loop als bewindvoerder eens een dagje mee met een gerechtsdeurwaarder, en andersom. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaars werkzaamheden. Uiteindelijk willen we namelijk allemaal hetzelfde bereiken: “Mensen met schuldenproblematiek die ervoor openstaan geholpen te worden, ook echt helpen.”
Bron: SRCM-Certificering