Wat is warme doorverwijzing?
Wat leren we van andere ketenpartners?
Uit samenwerking met ketenpartners blijkt dat een warme doorverwijzing in combinatie met snelle gemeentelijke actie leidt tot positieve resultaten. Zodra een klant toestemming geeft om hulp te ontvangen, wordt dit doorgegeven aan de schuldhulpverlening. Dit proces wordt ondersteund door een digitale infrastructuur die automatisch een melding naar de gemeente stuurt. Daarnaast wordt vaak een incassostop van 30 dagen ingesteld, zodat schuldenrust ontstaat en de klant zich volledig kan richten op de geboden hulp.
Deze aanpak toont aan dat:
- Mensen sneller geneigd zijn hulp te accepteren.
- De drempel voor hulpverlening aanzienlijk wordt verlaagd.
- Financiële stabiliteit sneller kan worden bereikt.
Onze rol in deze pilot
Als gerechtsdeurwaarders hebben wij in deze pilot een verbindende rol. Samen met nog drie andere vooraanstaande gerechtsdeurwaarderskantoren in de regio, fungeren wij als een schakel tussen de schuldenaar, de ketenpartners en de gemeentelijke schuldhulpverlening. Waar onze focus jaren geleden nog uitsluitend lag op invordering, ligt deze in de tegenwoordige tijd ook op het herkennen van bredere problematiek en het inzetten van duurzame oplossingen.
Onze medewerkers zijn getraind om signalen van problematische schulden te herkennen en hierover het gesprek aan te gaan. Wanneer blijkt dat een schuldenaar openstaat voor hulp, nemen wij direct actie om een warme doorverwijzing te realiseren.
De voordelen van warme doorverwijzing
Deze vernieuwde aanpak biedt voordelen voor alle betrokkenen:
- Voor de schuldenaar: Door snelle actie en een incassostop ontstaat ruimte om aan oplossingen te werken, zonder verdere stress door oplopende incassokosten.
- Voor de gemeente: Een automatische melding en direct contact met de hulpvrager verkleinen de kans dat mensen afhaken of niet worden bereikt.
- Voor onze opdrachtgevers: Een duurzame aanpak leidt tot betere oplossingen en minder tijdrovende procedures.
Samen bouwen aan een schuldenvrije toekomst
De pilot “Warme Doorverwijzing” laat zien dat samenwerking tussen verschillende partijen cruciaal is in de aanpak van problematische schulden. Door partners zoals gemeenten, schuldhulpverleningsorganisaties en ketenpartners te betrekken, creëren we een effectief vangnet voor mensen met financiële problemen.
Als organisatie zetten wij ons in om niet alleen openstaande vorderingen te behandelen, maar ook om een bijdrage te leveren aan een financieel gezonde samenleving. Samen met de gemeente Helmond, de gemeente Weert en onze ketenpartners blijven wij werken aan innovatieve en mensgerichte oplossingen die voorkomen dat mensen in een uitzichtloze situatie belanden. Dit is niet alleen goed voor de schuldenaren zelf, maar ook voor de samenleving als geheel.