Schuldenwijzer

De eerste stap in de oplossing van problematische schulden

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft in de eigen schulden. Via DigiD kan men inloggen op Mijn Schuldenwijzer, inzicht krijgen in de schuldenlast en deze informatie delen met andere partijen zoals schuldhulpverleners, waardoor hulp bij schulden efficiënter kan verlopen. Schuldenwijzer is de eerste stap in de oplossing van problematische schulden.

Meer weten? Schuldenwijzer

Veelgestelde vragen over schuldenwijzer

  • Wat is een probleemschuld?

    Er is geen echte definitie van probleemschuld. Je kunt zeggen dat er financiële problemen zijn wanneer iemand drie maanden of langer niet aan zijn noodzakelijke financiële verplichtingen kan voldoen. Denk hierbij aan het betalen van de huur, zorgpremie en energie. Je kunt ook zeggen dat er probleemschulden zijn wanneer iemand zijn financiële situatie als onoplosbaar ervaart. Bekijk onze pagina Schuldenwijzer voor meer informatie.

  • Wat is Schuldenwijzer?

    Schuldenwijzer is een website waar je in één overzicht alle informatie kunt vinden over jouw schulden bij een gerechtsdeurwaarder. Overzicht en inzicht zijn de belangrijkste eerste stappen bij het oplossen van schulden. Op dit moment is de informatie uit het Digitaal Beslagregister (DBR) digitaal beschikbaar gemaakt. Je kunt deze gegevens bekijken door in te loggen met je DigiD.
    Via Schuldenwijzer krijg je dus snel een overzicht van je schulden. Ook kun je gemakkelijk contact opnemen met de gerechtsdeurwaarder. Hiermee kun je extra kosten voorkomen. In de volgende fase van Schuldenwijzer worden niet alleen beslagen, maar alle schulden die bij kantoren van gerechtsdeurwaarders bekend zijn, inzichtelijk gemaakt.

  • Wat is het Digitaal Beslagregister (DBR)?

    In het DBR staan alle beslagen die gerechtsdeurwaarders hebben gelegd op inkomsten: loon, uitkering en pensioen. Zie ook https://www.kbvg.nl/wetten-en-regels/regels-en-verordeningen/geautomatiseerde-systemen. Het doel van het DBR is om onnodige kosten te voorkomen en de beslagvrije voet te bewaken.

  • Waarom wordt Schuldenwijzer vanuit de gerechtsdeurwaarders georganiseerd?

    Een groot deel van de schulden in Nederland is bekend bij een gerechtsdeurwaarder. Omdat er 170 verschillende kantoren van gerechtsdeurwaarders in Nederland zijn, is alle informatie over schulden verspreid opgeslagen. Schuldenwijzer maakt deze informatie nu op één plek inzichtelijk.

  • Doet Schuldenwijzer hetzelfde als het BKR?

    Een schuld in Schuldenwijzer is niet hetzelfde als een BKR-registratie. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert kredieten, dus leningen. In Schuldenwijzer worden alleen schulden geregistreerd. Dit betekent dat andere organisaties je kredietwaardigheid niet toetsen aan de hand van Schuldenwijzer.

  • Welke schulden worden in Schuldenwijzer geregistreerd?

    Op dit moment is de informatie uit het Digitaal Beslagregister (DBR) online beschikbaar gemaakt. Je kunt deze gegevens bekijken door in te loggen met je DigiD. In de volgende fase van Schuldenwijzer worden niet alleen beslagen, maar alle schulden die bij kantoren van gerechtsdeurwaarders bekend zijn, inzichtelijk gemaakt.

Terug naar boven