Financieel beheer

Voor cliënten

Door ouderdom, dementie, psychologische, lichamelijke of geestelijke beperkingen kunnen mensen (tijdelijk) niet in staat zijn om zelfstandig hun financiën te beheren. Hierdoor heeft men geen overzicht en kunnen ze vaak geen lastige beslissingen nemen. Ook het hebben van problematische schulden kan een reden zijn om hulp in te schakelen. Omdat iedere situatie rondom een persoon anders is, heeft iedere situatie een andere aanpak nodig. Om voor u de juiste hulp te kunnen bieden staan wij voor het leveren van maatwerk. Hiertoe levert Zuyd Financieel beheer de volgende diensten.

Bewindvoering

Indien iemand op grond van geestelijke of lichamelijke reden of op grond van problematische schulden niet meer in staat is zijn eigen geldzaken te regelen, kan beschermingsbewind worden aangevraagd. Bewindvoering voor uzelf of voor een ander, vraagt u aan bij de kantonrechter. Samen met een van de medewerkers vult u het aanvraagformulier met benodigde stukken in. Hierna ontvangt u en de voorgesteld bewindvoerder een uitnodiging bij de rechtbank voor een besloten zitting. Tijdens deze zitting wordt het verzoek behandeld en het bewind uitgesproken.

Na de uitspraak van de kantonrechter plant de beschermingsbewindvoerder met u een afspraak om het bewind te starten. Er worden (indien nodig) nieuwe rekeningen voor u geopend en verdere afspraken gemaakt over de voortgang en doel van het bewind. Deze afspraken zijn bij iedereen anders, omdat iedere situatie anders is. Vanaf dit moment neemt Zuyd Financieel beheer al uw financiën over. Na loop van tijd ontvangt u thuis geen facturen, aanmaningen of andere poststukken te maken hebben met uw financiën. Hiermee krijgt u een stukje rust terug om andere zaken verder op te pakken.

De kosten van het beschermingsbewind worden jaarlijks wettelijk vastgesteld. Afhankelijk van uw inkomen kan Zuyd Financieel beheer bijzondere bijstand voor deze kosten bij uw gemeente aanvragen.

Budgetbeheer

Het grootste verschil tussen bewindvoering en budgetbeheer is dat budgetbeheer niet via de kantonrechter wordt uitgesproken. Budgetbeheer wordt onderling overeengekomen tussen u en Zuyd Financieel beheer. Hierbij kijken wij samen naar uw situatie en maken wij alle aspecten bespreekbaar wat voor u de beste oplossing is.

Budgetbeheer verzorgen wij ook in aanloop naar bewindvoering. Hiermee proberen wij, waar mogelijk, om de situatie te stabiliseren.

Zodra u bent aangemeld bij ons kantoor, plannen wij een kennismakingsgesprek met u. Hierin bespreken wij met u wat budgetbeheer inhoudt, de werkwijze van ons kantoor, wat wij als budgetbeheerder voor u kunnen betekenen en de wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden. Indien u en de budgetbeheerder een goed gevoel hebben over een samenwerking, wordt het samenwerkingscontract ondertekend.

Wanneer wij een budgetplan hebben opgesteld geven wij u meer duidelijkheid omtrent uw situatie.

Budgetcoaching

Tevens kan Zuyd Financieel beheer u helpen met de financiële huishouding. Het doel van budgetcoaching is om een overzicht in de inkomsten en uitgaven te creëren. Budgetcoaching is met name gericht op jongeren en ouderen die enkele keren per maand hulp nodig hebben bij het regelen van hun geldzaken. Denk hierbij aan het samen betalen van de maandelijkse vaste lasten. Tevens bekijken we de mogelijkheden om te besparen en eventueel toeslagen of vergoedingen aan te vragen.

 

Kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?

Onze financiële en juridische professionals kennen alle spelregels en zijn
teamspelers in hart en nieren! Wilt u weten hoe wij ook u kunnen helpen?
Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op!

NEEM CONTACT OP